(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2022)
Działalność gospodarcza i rosnący konsumpcjonizm ludzi to główne czynniki powodujące zmiany klimatyczne w układzie globalnym, regionalnym i lokalnym. Są one ze sobą powiązane i dlatego rozpatruje się je w tych układach. Obecnie określa się je jako kryzys klimatyczny, a nawet katastrofę klimatyczną. Przeciwdziałanie tym zjawiskom wymaga większej współpracy organizacji międzynarodowych, władz państwowych i lokalnych. Jak dotychczas na ten temat jest więcej debat, dyskusji i sporów (zwłaszcza wśród polityków), często podważających dowody naukowe o kryzysie klimatycznym niż podejmowania konkretnych decyzji w celu rozwiązywania tego problemu. Celem artykułu jest scharakteryzowanie głównych zagrożeń dla środowiska naturalnego i ocena dotychczasowych działań w zakresie przeciwdziałania tym zagrożeniom.