(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2022)
Artykuł ukazuje sylwetkę Davida Camerona jako polityka i jako osobliwości. Zamiarem autora było również ukazanie tez dotyczących pragmatyczności polityki Camerona. Zwrócono uwagę na fakt odejścia torysów od linii politycznej Margaret Thatcher za sprawą nowego premiera i skierowania działań Wielkiej Brytanii w zupełnie inne obszary polityki wewnętrznej i zagranicznej. Pobocznym celem jest zasygnalizowanie konsekwencji polityki Camerona dla otoczenia zewnętrznego, przede wszystkim spójności Unii Europejskiej, a także – w kontekście polityki imigracyjnej – dla krajów młodej Unii.