(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2017)
Artykuł dotyczy polityki regulacyjnej audytu, którego celem jest wzmocnienia zaufania do europejskich rynków finansowych i zapewnienie płaszczyzny międzynarodowej współpracy w warunkach funkcjonowania gospodarki informacyjnej. Ogólne wymagania dotyczące UE, określenia strategii docelowej audytu oraz metod badań mają na celu stworzenie struktur niezbędnych do zapewnienia jakości samego badania i wzrostu zaufania do organów kontrolnych. Autor zbadał szereg aktów prawnych Unii Europejskiej, zwrócił uwagę na przejrzystość informacji będącą wynikiem systematyzacji informacji finansowych podawanych do wiadomości publicznej przez przedsiębiorstwa europejskie a w konkluzji stwierdził, że harmonizacja działań kontrolnych jest krokiem we właściwym kierunku w zakresie ładu korporacyjnego i ochrony interesów potencjalnych inwestorów na rynku europejskim.