(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2017)
Artykuł prezentuje rolę negocjacji w zarządzaniu przedsiębiorstwem w relacjach z kontrahentami. Przytoczono definicje negocjacji jako proces rozwiązywania zaistniałego konfliktu między dwoma lub więcej stronami i określono je jako rozmowę nad dzielącymi strony podejściami w danej kwestii i próbę porozumienia i określenia dalszej współpracy. Proces negocjacji ma pewną strukturę składającą się z przygotowania rozpoczęcia rozmów, ich przebiegu, zamknięcia rozmów w postaci uzyskanego porozumienia. W podsumowaniu stwierdzono, że znajomość zasad negocjowania przyczynia się do osiągania założonych celów a najczęstszymi powodami negocjacji są: konflikty interesów między podmiotami; trudności w ich rozwiązywaniu za pomocą zwykłych procedur handlowych i administracyjnych.