(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2017)
Celem artykułu jest omówienie podstawowych zagadnień dotyczących zarządzania zabezpieczeniem społecznym przez instytucje państwa, głównie w aspekcie prawnych regulacji tego zarządzania. Dokonano tego poprzez charakterystykę zarządzania podstawowymi ubezpieczeniami społecznymi w Polsce, rodzajami ubezpieczeń. Podstawowym instrumentem stosowanym przez państwo w ramach polityki społecznej jest ubezpieczenie społeczne. Regulują je normy prawa publicznego. Przez przedmiot ubezpieczenia rozumie się winę za brak dochodów wynikającą zarówno ze zdarzeń losowych, jak i szczególnych sytuacji rodzinnych.