(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2017)
W artykule scharakteryzowano unijne programy Kapitał Ludzki i Erasmus oraz ich wpływ na rozwój społeczeństwa wiedzy, który jest zasadniczym wyzwaniem dla UE i Polski w warunkach globalizacji, sprostania konkurencji poprzez unowocześnianie gospodarek, tworzenia i wdrażania nowych technologii i produktów. W konkluzji stwierdzono, że w odpowiedzi na te wyzwania w Unii przyjęto strategię lizbońską i Europa 2020 oraz szereg programów operacyjnych, w tym Kapitał Ludzki wspierający rozwój szkolnictwa wyższego, podnoszenia jakości kształcenia, wynalazczości, itd. W przypadku Polski wykorzystanie dotacji z tego programu jest jeszcze niedostateczne, wymaga większego zaangażowania szkół wyższych, kadry naukowej.