(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2017)
W artykule przedstawiono badania prowadzone w ramach projektu europejskiego Coach4You – COACH4U, realizowanego w latach 2014–2015 przez konsorcjum sześciu krajów europejskich: Szwecji, Polski, Bułgarii, Cypru, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Badana grupa składała się z 136 osób (81 kobiet, 55 mężczyzn): nauczycieli, edukatorów, trenerów. Przedmiotem badań były umiejętności coachingowe niezbędne do efektywnej pracy z dorosłymi uczniami, oparte na kompetencjach kluczowymi ICF; badane umiejętności określono jako: pełny udział w interakcji i zdolność skupienia się na drugiej osobie; odnoszenie się do zasobów osób uczących się; umiejętności komunikacyjne; kreatywność – elastyczność myślenia, otwartość; stosowanie metod i narzędzi coachingowych; konstruktywne mierzenie się z wyzwaniami. Badanie wykazało, iż poziom umiejętności coachingowych plasuje się u nauczycieli na średnim poziomie, co implikuje potrzebę doskonalenia w tym obszarze. Szczególnie duże potrzeby szkoleniowe zostały zidentyfikowane w następujących obszarach: umiejętności komunikacyjne, kreatywność (elastyczność myślenia, otwartości) oraz wykorzystanie metod i narzędzi coachingowych. Porównanie z przedstawicieli poszczególnych krajów wskazało na najwyższy poziom kompetencji u osób z Wielkiej Brytanii, a najniższy (i tym samym, najwyższą potrzebę szkoleniową) u badanych z Cypru.