(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2014)
Wraz z rozwojem gospodarki rynkowej w Polsce pojawiło się zjawisko ubóstwa, które na przestrzeni wieków było maskowane w różnych obszarach i rozmiarach. W dzisiejszych czasach można je spotkać rozpowszechnione niemal wszędzie, a towarzyszą mu bieda i bezrobocie. Coraz częściej słychać to z ust społeczeństwa o deprywacji i przestępczości, które mogą być przyczyną braku środków finansowych. W dodatku coraz częściej wśród pojawiających się żebrzących są dzieci. Można powiedzieć, że stało się to sposobem na życie, ponieważ rodzice dziecka uczyli je, jak żyć na ulicy. Dlatego jeśli w umysłach dzieci rozwija się poczucie bezpieczeństwa finansowego oraz gdy go zabraknie, takie osoby są w stanie złamać prawo. Ze względu na dużą skalę ubóstwa w Polsce mamy do czynienia z poważnym problemem społeczno-ekonomicznym. Dlatego przy analizie zagadnienia ubóstwa w artykule autor wskazuje determinanty ubóstwa w Polsce poprzez wnikliwy badanie za pomocą Statistica.