(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2014)
W artykule wyjaśniono znaczenie innowacyjności bezpieczeństwa zarządzania energetycznego na przykładzie rozwoju popytu gazu ziemnego w ostatnich latach w Polsce w kontekście struktury przyrodniczej dostaw gazu, biorąc pod uwagę jego import z Kataru. Ponadto, artykuł podejmuje problematykę dywersyfikacji dostaw gazu ze szczególnym uwzględnieniem budowy portu gazu LNG w Świnoujściu. Następnie dokonano próby ustalenia struktury dostaw gazu ziemnego do Polski w perspektywie do 2030 r. Przewidywana skala dostaw gazu ziemnego, biorąc pod uwagę odbiór tego surowca naturalnego w postaci LNG w 2014 r., związana była z przyjętą prognozą zapotrzebowania na gaz ziemny wynikającą z Polityki Energetycznej Polski do 2030 r. Wzrost wielkości zapotrzebowania na gaz ziemny w perspektywie najbliższych lat będzie w istotny sposób zależeć od dynamiki rynku rozwój inwestycji w energetyce gazowej.