(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2014)
Z rozważań w artykule wynika, że ​​systemy informacyjne są niezbędne do skutecznego zarządzania. Zastosowanie najnowszego rozwiązania ERP II w zarządzaniu przedsiębiorstwem pomaga organizacji, która jest integralną częścią środowiska zewnętrznego. Oto przyczyna, dla której twórca terminu ERP II nazywa go strategią biznesową. Co więcej, współczesne podwyżki wymagają nawet użycia nowoczesnych narzędzia zarządzania, wskazując także na relacje wewnątrz organizacji. Korzystanie z sieci wewnętrznych i Internetu ułatwia przepływ informacji pomiędzy pracownikami i sprzyja efektywności współpracy, nie tylko zapewniając kompleksowy system informowania wszystkich pracowników o polityce i planach na przyszłość, ale pozwala także za pośrednictwem sieci na rozwiązywanie problemów organizacyjnych lub interpersonalnych. Poza tym, jak wykazano w tym artykule za pomocą systemu komunikacji i odpowiednich narzędzi można usprawnić wiele procesów realizowanych w przedsiębiorstwach.