(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2014)
W prezentowanym artykule przedstawiono istotę zarządzania oraz zarządzania projektem. Na tej podstawie zdefiniowano zarządzanie ruchem drogowym jako zespół działań mających na celu jak najlepsze wykorzystanie infrastruktury drogowejdo bezpiecznego i efektywnego przemieszczania się osób i towarów. Wskazano następnie sposoby realizacji założonego celu. W dalszej części artykułu omówiono płaszczyzny zarządzania prędkością jako elementy zarządzania ruchem drogowym wpływające w istotny sposób na bezpieczeństwo ruchu drogowego.