(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2014)
Wraz z rozwojem Internetu, mediów społecznościowych, Web 2.0 prosumpcja e-gospodarki rozwija się w coraz bardziej szybkim tempie. W swojej książce Wikinomia. O globalnej współpracy, która zmienia wszystko. D. Tapscott i A. Williams spopularyzowali prosumpcję, nadając jej status podstawowej działalności w nowej gospodarce, charakteryzującej się głównie relacjami kooperacyjnymi i partnerskimi pomiędzy jej uczestnikami. W dzisiejszym świecie to prosumpcja pozwala niektórym konsumentom stać się innowacyjnymi i kreatywnymi, a nie biernymi odbiorcami. Stając się prosumentami, zdobywają świadomość swoich praw i pozycję na rynku, która coraz częściej wywiera presję na firmy, aby przedefiniowały swoje strategie, traktowały klientów jak sobierównych i wchodzili z nimi w relacje. Celem artykułu jest uchwycenie prosumpcji, określenie zachowania polskich konsumentów na rynku żywności, ich intensywności oraz zidentyfikowanie głównych czynników wpływających na ich występowanie.