(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2014)
Pojazdy flotowe to zespół wszystkich środków transportu znajdujących się w rękach jednej firmy. Środki te, w zależności od potrzeb i zadań stosowane są w firmie do realizacji jej różnorodnych celów. W artykule przedstawiono wybrane problemy związane z zarządzaniem flotą samochodów firmowych. Zarządzanie flotą samochodową w Polsce to temat stosunkowo nowy i złożony. Obejmuje wiele obszarów – od wyboru samochodów, poprzez politykę flotową, wyznaczanie tras, monitorowanie pojazdów, ubezpieczenia, zarządzanie paliwem, ponowne wprowadzenie pojazdów do użytku na rynku i wiele innych. Każdy z tych obszarów jest jednakowo ważny w procesie zarządzania i wymagają one ostrożności i namysłu.