(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2013)
Od kilku lat w Polsce trwa dyskusja na temat poprawy jakości szkolnictwa wyższego. Wprowadzone nowelizacje zwiększyły kompetencje regulacyjne Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz utworzyły Polską Komisję Akredytacyjną – niezależny organ oceniający jakość szkolnictwa wyższego. W artykule przedstawiono doświadczenia szkolnictwa wyższego w Stanach Zjednoczonych, które wskazują, że kluczowymi czynnikami w poprawie jakości szkolnictwa wyższego są szeroka autonomia uczelni oraz niezależny system akredytacji, którego celem jest zapewnienie jakości oraz jej ciągłe doskonalenie. Analizę systemu akredytacji przeprowadzono na przykładzie akredytacji szkół prawniczych przyznawanej przez Amerykańskie Stowarzyszenie Adwokackie (ABA).