(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2013)
Polityka zagraniczna i bezpieczeństwa jest wynikiem długotrwałego procesu, którego początki sięgają drugiej połowy lat czterdziestych XX wieku. Jej rozwój opierał się na licznych kompromisach zawartych między państwami członkowskimi. Wspólna Polityka Zagraniczna i Bezpieczeństwa (WPZiB), ustanowiona przez Traktat z Maastricht 7 lutego 1992 roku, jest rezultatem mozolnych wysiłków państw członkowskich UE. Stanowi narzędzie wspierające europejską tożsamość i niezależność oraz promujące pokój, bezpieczeństwo i postęp w Europie i na świecie. Celem tego artykułu jest przedstawienie procesu tworzenia WPZiB, jej celów oraz znaczenia w ewolucji współczesnych stosunków międzynarodowych. Pierwsza część publikacji obejmuje okres od końca drugiej wojny światowej i stworzenia nowego porządku europejskiego do utworzenia Europejskiej Wspólnoty Politycznej (1945–1970).