(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2013)
W przeciwieństwie do klasycznego podejścia do strategii, które szuka źródeł sukcesu przede wszystkim w zdolności organizacji do dostosowania się do warunków zewnętrznych, podejście do zarządzania zasobami uznaje możliwość sukcesu, która tkwi w samej organizacji. Kluczowymi lub krytycznymi czynnikami sukcesu są zasoby, umiejętności oraz zdolności organizacyjne, które stanowią przewagę konkurencyjną na danym rynku w określonym czasie i mogą decydować o osiągnięciu sukcesu w przyszłości. Celem artykułu jest analiza koncepcji krytycznych czynników sukcesu z perspektywy podejścia do zarządzania zasobami.