(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2013)
Niniejsze badanie poświęcone jest wpływowi sądownictwa administracyjnego na funkcjonowanie administracji publicznej w Polsce. Autorzy przedstawiają zasady sądownictwa administracyjnego. Opisując obecny system, autorzy również odnoszą się do przeszłych wydarzeń, opisując szczególnie działalność Najwyższego Trybunału Administracyjnego w okresie przedwojennym. Badanie oferuje szczegółową analizę obecnie działającego Naczelnego Sądu Administracyjnego oraz wojewódzkich sądów administracyjnych. Ponadto omawiane są ich zakres obowiązków, właściwości i struktura organizacyjna. Artykuł kończy się próbą oceny sądów administracyjnych w Polsce. Dodatkowo, odniesiono się do potencjalnych kierunków zmian.