(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2013)
Kryzys finansowy i gospodarczy, który rozpoczął się w USA pod koniec pierwszej dekady XXI wieku, wpłynął na gospodarki wszystkich krajów na Starym Kontynencie, w tym Polski. W rzeczywistości widoczne spowolnienie gospodarcze wywołane globalną recesją dotarło do Polski w 2009 roku. Konsekwencje zjawisk związanych z kryzysem mają zarówno charakter mikro-, jak i makroekonomiczny. Do pierwszej grupy należą głównie spadek poziomu konsumpcji i adaptacyjne zachowania konsumentów, podczas gdy druga grupa obejmuje przede wszystkim kurczenie się PKB, wzrost bezrobocia (głównie cyklicznego), bankructwa przedsiębiorstw z powodu opcji walutowych, problemy z finansami publicznymi, zmiany w strukturze konsumpcji, pogarszającą się sytuację finansową gospodarstw domowych oraz zmiany w stylu życia obywateli, a także pogarszające się zaufanie konsumentów. Celem artykułu jest analiza skutków spowalniającego wzrostu gospodarczego na poziomy podstawowych wskaźników makroekonomicznych charakteryzujących rynek pracy: wskaźnik aktywności zawodowej, wskaźnik zatrudnienia, strukturę zatrudnienia według sektorów gospodarki, wskaźnik bezrobocia oraz przeciętne wynagrodzenie brutto w gospodarce narodowej.