(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2013)
Zaburzenie równowagi w rozwoju różnych gałęzi transportu doprowadziło do poważnego wzrostu jego kosztów zewnętrznych związanych z dominującą pozycją transportu drogowego w logistyce. Główne koszty takiego transportu, oprócz materialnych, obejmują odszkodowania, renty inwalidzkie, hospitalizacje, opiekę medyczną i rehabilitację ofiar wypadków drogowych. Zmniejszenie liczby wypadków drogowych osiągnięte przez ograniczenie transportu drogowego na odległościach powyżej 300 km może być dobrym źródłem finansowania inwestycji w rozszerzenie zastosowania transportu intermodalnego w logistyce. Ze względu na powszechne użycie zestawów typu mega trailer (ciągnik + naczepa) w transporcie drogowym, transport intermodalny typu Ro-La, realizowany w systemach podobnych do Modalohr, staje się kluczową kwestią. Międzynarodowy zasięg firm logistycznych może pomóc we wprowadzeniu zmian organizacyjnych, co w rezultacie zwiększy efektywność ekonomiczną systemu transportowego.